New Zealand tror på

top-vin med skrueprop

 

Lindsay Parkinsons familiefirma sender 1 million flasker kvalitetsvin på markedet om året. 80 procent er med skrueprop.

 

Tekst og fotos: Erik Jensen

 

Han ryster ikke på hånden, men skruer proppen af og skænker et glas af den fine Sauvignon Blanc til 150 kroner flasken. Og han savner tilsyneladende slet ikke svuppet fra korkproppen, som slipper den fine flaske.

 

Lindsay Parkinson er general manager og svigersøn i familievirksomheden Wairau River Wines i newzealandske Marlborough. Han sender årligt en million flasker vin på markedet, og 80 procent af dem er med skrueprop. Ikke fordi der er tale om billig vin – tværtimod. Parkinson vil som de øvrige newzealandske vinproducenter konkurrere på kvalitetsvin, ikke på billig vin. Nej, Lindsay Parkinson benytter skrueprop på sine gode vine, fordi den efter hans mening er langt mere hensigtsmæssig end korkproppen.

 

”Med skrueproppen kan vi garantere kvaliteten. Forbrugeren vil få præcis den vin, vi har testet og sikret kvaliteten på. Jeg er overbevist om, at den også kan klare sig, hvis vinen ligger i en årrække. Det kan dog ikke dokumenteres, for der er ikke undersøgelser over en lang årrække.

Men jeg laver altså heller ikke vin, for at den skal lægge i en kælder i mange år. Jeg laver vin, der skal drikkes.”

 

Ifølge Lindsay Parkinson er der bred opbakning til hans holdning i den newzealandske vinindustri, og Parkinson tror på, at netop den rationelle holdning til prop-spørgsmålet kan gøre den newzealandske vin mere kendt og salgbar.

 

Wairau River Wines står ikke alene med det synspunkt. Det viser hylderne i de lokale supermarkeder. Vin til 100-150 kroner flasken med skruepropper fra mange forskellige lokale vinproducenter står her side om side med langt billigere vin med korkproppe.

 

Om der skrues eller trækkes ændrer ikke ved, at New Zealand på rekordtid er blevet særdeles skrap til at producere vine af høj kvalitet. For 30 år siden fandtes der ingen egentlig vinproduktion på New Zealands Sydø, hvor Marlborough-regionen i dag producerer halvdelen af landets samlede vinproduktion. Og det var først i 1970érne, det newzealandske vin-eventyr reelt begyndte.  I 1960 var der under 400 hektar med vin. I 2005 var der 19.960 hektar, og hermed var  arealet tredoblet i løbet af 10 år.

 

Lindsay Parkinsons svigerforældre, Phil og Chris Rose, plantede i 1978 nogle af de første vinmarker nær Blenheim i Marlborough. Det skete efter halvandet års sej kamp med naboer og myndigheder. Mange modstandere var landmænd, som frygtede, at det på sigt ville medføre vanskeligheder for den traditionelle landbrugsproduktion, så man for eksempel ikke kunne bruge de kemikalier, der hidtil var benyttet. Der var i øvrigt også moralske indsigelser, der fandt det forkasteligt at producere vin.

I dag har familievirksomheden 330 acre eller 135 hektar med vinstokke, der leverer omkring 1.000 tons druer om året, og det omsættes rundt regnet til 1 million flasker vin.

 

I Marlborough-regionen øverst på Sydøen produceres især Sauvignon Blanc, der på grund af ideelle jordbunds- og klimaforhold regnes til nogle af de bedste, der findes.

En tur rundt i regionen viser, at der stadig er mange korn- og græsmarker, der kan forvandles til vin, og vinindustrien regner med ca. 2000 nye hektarer vinmarker om året. Alligevel bliver New Zealand formentlig aldrig den store spiller på det internationale vinmarked. Selv om produktionen fordobles, vil den stadig være under 1 procent af verdens samlede vinproduktion.

 

”Også derfor er der kun ét svar på fremtidens udfordringer for os - en fortsat høj kvalitet på vores vin,” siger Lindsay Parkinson fra Wairau River Wines. Han sælger vin til en lang række lande, men selv om han forsøgte sig med et besøg i København for et par år siden, står Wairau-vinen endnu ikke på de danske hylder.

De største aftagere af den newzealandske vin er England, USA og Japan.

 

New Zealand er kendt for sin Sauvignon Blanc i verdensklasse, men også når det gælder Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Noir produceres vin af høj klasse, som konkurrerer fint på dette store internationale marked. Det samme gælder røde vine som Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz fra landets mest solrige dele nordpå.