Her betyder ferien

aktivitet og oplevelse

 

En tur op til bjergtoppen med firhjulstrækkeren hører til de mere stilfærdige tilbud i den australske adventure-branche

 

Tekst og foto: Erik Jensen (Har været bragt i Bornholms Tidende)

 

På toppen af bjerget tryller han en dejlig frokost ud af firhjulstrækkerens indre. Hovedattraktionen er røget ørred, og mens han står og tilbereder den, kommer det:

”Den bliver god, men den bliver aldrig så god som de røgede sild, jeg fik i Gudhjem sammen med mine bedsteforældre.”

Daniel Boissevain som her på toppen af et bjerg i det sydlige Australien pludselig mindes de røgede sild i Gudhjem, lever af at give turisterne spændende oplevelser. I dette tilfælde kører han os over stok, sten og vandløb direkte op på toppen af en 1700 meter høj bjergtop. Undervejs får vi mange spændende beretninger om natur og kultur, om arkæologi og en masse om det oprindelige folk i Australien, the aboriginals.

 

Naturen er flot og hele tider skifter de fine udsigter. Til sidst kører firhjulstrækkeren oppe på en bjergkam, hvor der på begge sider blot er få meter ud til skråningen, hvor det bare går langt, langt ned i dybet. Turen her hører dog til de mere stilfærdige adventure-ture, og Daniel Boissevain har mange års erfaring, så alt ånder fred og idyl, da vi når toppen og indtager den splendid frokost på toppen.

 

Minderne fra Gudhjem hænger sammen med danske bedsteforældre og et halvt års ophold i Århus ”for mange, mange år siden”. Men allerede da turen aftales returnerer de første danske ord til den australske eventyrers hukommelse: Hold da helt kæft! lyder det med grin i telefonen.

 

Daniel Boissevain er ægte eventyrer. Gennem mange år var han safari-leder, han tog folk med på krokodillejagt, ud at fiske de berømte barramundifisk, eller på kajak- eller kanoture langt ud i den vildeste natur. I dag byder han på oplevelsesture med den store firhjulstrækker (eller i firhjulsbussen til 16 personer), han er klar, hvis du vil på hesteryg ud i vildnisset, og han laver gerne kajakekspeditioner på vildmarkens floder.

 

Han fortæller begejstret om det hele, og han er i fuld gang med at udvikle sine oplevelses-tilbud. I løbet af året lancerer han tilbuddet om en uges ekspedition, dybt ind i den store nationalpark Mungo Park. Han har allieret sig med en historiker fra Melbournes Universitet, og hans kone er arkæolog, så der bliver tale om stor fagkundskab. ”Folk vil have aktiv ferie af den seriøse slags. Det skal være anderledes, enestående oplevelser,” konstaterer eventyreren.

 

På rejsen i New Zealand og Australien har vi mødt utrolig mange tilbud om aktiv ferie, spændende oplevelser og mange af slagsen i den ekstreme genre.

 

Begge lande er befolket af friluftsmennesker, som holder af naturens udfordringer. Og det smitter af på turismen. På de fleste turiststeder kan du finde et solidt udbud af oplevelsestilbud lige fra de fine vandrestier til golf, kroket, bowling, ridning, cykling, kano og kajak, fisketure, surfing, dykning, bjergklatring, faldskærmsspring, paragliding i forskellige former og bungyjump.

 

Og det koster ofte kassen. En syv timers tur med Daniel og firehjulstrækkeren koster ca. 700 kroner incl. frokost, og vil man ud i de mere ekstreme oplevelser, stiger prisen. Vores to drenge kom til New Zealand og holdt jul med os. Deres julegave skulle selvfølgelig være en oplevelse efter eget valg.

 

Den ene valgte et bungyjump fra broen over floden Kawarau nær Queenstown i New Zealand. Stedet regnes som alle bungyjumps moder fordi det i november 1988 blev åbnet som det første permanente sted for bungyjump. De få sekunder, det varede at falde de 43 meter ned, kostede omkring 700 kroner. Så var der lidt mere valuta for pengene til den anden knægt, som valgte tandemparagliding og svævede rundt en halv times tid. Til gengæld kostede det omkring 900 kroner.

 

Men sådan er prisniveauet, når det gælder oplevelsesturisme med spænding og kvalitet. Her i det nordøstlige Victoria er hverken strand eller en masse historiske steder. Til gengæld er her alle muligheder for en meget aktiv ferie.